Camion DAC 444T

DAC este o familie de autocamioane militare de tracțiune și transport, fabricată de Întreprinderea de Autocamioane Brașov în anii 1980. A fost construit în mai multe versiuni, fiind exportat în UngariaEgiptIrak și Cuba. Varianta DAC 665T era destinată tractării pieselor de artilerie și transportului de trupe și materiale. Varianta DAC 665G era folosită pentru transportul pontoanelor din parcurile de poduri ale Armatei Române. Ambele aveau tracțiune integrală 6×6. Șasiul acestor autocamioane a stat la baza mai multor vehicule specializate.

Ministerul Apărării Naționale din România a sesizat Uzinei de Autocamioane ROMAN-Brașov faptul că autovehiculele ROMAN Diesel de tip R 10215 și R12215 nu îndeplinesc toate cerințele pentru activitățile militare și a solicitat fabricarea unor noi autocamioane.

În 1985 au apărut două modele pentru armată, DAC 443T și DAC 444T, care sunt asemănătoare în proproție de 90%.

Tracțiunea este integrală (față-spate), iar motorul este de 215 cai putere, de tip MAN D2156 HMN 8, cu șase cilindri în linie și cu injecție directă.

DAC 444T este un autocamion utilitar, off-road, cu o punte față și una spate, care și-a dovedit eficiența în exploatare pe teren accidentat dar și în activitatea de transport.

Autovehiculul este echipat cu o cutie de viteze AK6-80 fără reductor, cu șase viteze pentru mersul înainte și una pentru mersul înapoi.

Transmisia cardanică a autocamionului este cu diferențial față-spate și are un rol important deoarece sunt eliminate diferențele între axele geometrice ale arborilor din cutie, create inevitabil din cauza oscilațiilor sistemului de suspensie.

Diferențialul asigură posibilitatea roților motoare ale aceleiași punți să parcurgă distanțe diferite la viraje (roata din interiorul curbei va parcurge o distanță mai mică iar cea din exterior o distanță mai mare).

Tracțiunea 4×4 poate fi acționată permanent (toate roțile motoare în același timp) sau separat pe fiecare punte, față sau spate (4×2).

Gratuit

transportul la comenzi peste 400 RON 🎁

Înscrie-te pentru a primi reducerea ta exclusivă și rămâi la curent cu cele mai noi produse și oferte!

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Publicat în,